Srđan Tunić

art historian, freelance curator, cultural manager and researcher

Jovana Banjanac, STREET VIEW (2014.)

Jovana Banjanac: Street view (2014.)

Svojom prvom samostalnom izložbom, Jovana Banjanac se predstavlja poslednjim ciklusom slika pod nazivom Street view iz 2014. u galeriji Zvono. Na ovaj način umetnica izgrađuje kvalitetnu osnovu za svoju vidljivost na savremenoj sceni, gde je svojom izlagačkom praksom prisutna već nekoliko godina.

Jovana Banjanac je 2013. diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku zidno slikarstvo, u klasi profesora Nikole Kolje Božovića. Do sada je učestvovala u nekoliko grupnih izložbi u Beogradu (Dom kulture Studentski grad, Muzej primenjene umetnosti, Studentski kulturni centar) i u rodnom Kraljevu (Dom vojske, Kulturni centar Ribnica – festival Maglič).

U radu ove umetnice postoji kontinuitet slika velikih formata, koje se nalaze u neprekidnom stanju konflikta i traženja ravnoteže između likovnih tendencija koje naginju ekspresionističkom i apstraktnom sentimentu. Dok serija radova Police (2011/12) zadržava izvestan realizam u ekspresivnom pristupu predstavljanja sukoba demonstranata sa policijom u punoj opremi, u zajedničkom umetničkom istraživanju sa Jovanom Pivić Dialogue (2012) ona koristi vizuelno upečatljiviji pristup, svodeći sadržaj na fragmente (ruka, broj, pas, reč, noga i sl). Poslednji radovi iz serije Street view se nadovezuju na ranija vizuelna istraživanja, ali i predstavljaju korak dalje.

Umetnica tematski oslikava svoje okruženje, beležeći urbanu mapu pejzaža i predmeta. Rađen tehnikom emajla i uljanih markera na platnu, Street view zadržava veći format poput ranijih slika. U ovoj grupi može da se uoči umereniji odnos elemenata nego u prethodnim radovima. Pozadina se sastoji od čistih površina boje, iz pozicije pogleda pešaka koji je usmeren na dole, i koja se može prepoznati kroz detalje (npr. šaht, slivnik) i geometrizovane elemente ulice (trotoar, pešački prelaz, isprekidana saobraćajna traka i sl). Ovim slikama dominiraju mahom hladnije boje u prizorima bez direktnog ljudskog prisustva, međutim pojedine predstave „odskaču“ od svedene pozadine (poput psa i bicikla), sugerišući živ ritam u oku posmatrača.

Pogled na ulicu (Street view) je naša svakodnevica koju različito doživljavamo; za Jovanu Banjanac to je prostor stalne borbe za dominaciju između uređenosti i potpunog haosa. Koliko smo svesni sopstvenog učešća u jednoj takvoj kompoziciji?

Srđan Tunić

Istoričar umetnosti, nezavisni kustos

Jun 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arhiva

Blogovi koje pratim

try imagining a place

some stories from a life in the foreign service

Starchild's garden

writings, crafts & music

A Restless Art

How participation won, and why it matters

wanderlustplusone

Blog about the fun of travelling with children to weird and wonderful places across the world.

POGLED IZ SVEMIRSKOG BRODA

naučna fantastika, horor i fentezi - u književnosti, filmu, stripu, muzici...

Daniel Kovač

Crteži, knjige, Jesenji Orkestar

Blog de Sylvia Marcos

Artículos y publicaciones de la investigadora feminista Sylvia Marcos

Beastly Histories

Researching and Writing More-than-Human Histories

%d bloggers like this: