Srđan Tunić

art historian, freelance curator, cultural manager and researcher

Kustosiranje / About and around curating na 53. Oktobarskom salonu

kustosiranje.blogspot.com/2012/09/kustosiranje-na-53-oktobarskom-salonu.html

Kustosiranje / About and around curating je projekat edukativnog i istraživačkog karaktera, formiran na ideji doživotnog učenja, namenjen studentima i profesionalcima iz oblasti umetnosti i kulture, a otvoren za sve zainteresovane. Zasnovan je na iskustvima profesionalaca kao osnovi saznanja, transparentan, neakademičan, alternativne metodologije, fleksibilan; sa idejom da se teoretske pretpostavke proveravaju kroz kritična iskustva iz prakse. Namera projekta je da se okupe mladi, budući i diplomirani profesionalci iz oblasti umetnosti i kulture i da im se predoče mogućnosti koje već postoje, kao kustosima, razvijajući razumevanje i negovanje od strane socijalnog okruženja za sve profesije čije se aktivnosti mogu prepoznati u opisu ovog zanimanja.

Tokom sezone #02 (septembar- decembar 2012.) namera je da se u okviru programa sa gostima obuhvate teme vezane za razvijanje neophodnih kustoskih veština u savremenom – lokalnom i svetskom profesionalnom okruženju, koje mogu da se shvate i kao neophodan alat za rad. Kombinacijom vlastitih saznanja i iskustava samih autora projekta Kustosiranje i svetski prihvaćenih metoda i iskustava profesionalaca iz oblasti umetnosti i kulture, predstavićemo neophodne veštine savremenih stručnjaka i pružiti uvid u profesionalne izazove kroz konkretne primere iz vlastite prakse.

Tokom trajanja 53. Oktobarskog salona, od 23. septembra do 03. novembra, javna vođenja, razgovori i radionice programa Kustosiranje će biti realizovani u prostorijama umetničkog kolektiva EXPODIUM (šalter sala) u dva termina:

  • Svake subote u 18 časova, Kustosiranje će biti posvećeno realizovanju posebnog izdanja tokom 53. Oktobarskog salona u Beogradu. Učesnici Salona – umetnici, kustosi, teoretičari – će biti u prilici da pokažu publici kako funkcioniše Salon iznutra. Namera je da kroz ove razgovore – javne tribine publika stekne širu sliku o Salonu, odabiru učesnika, njihovom profesionalnom radu, osvrt na postavku i kontekst u kojem nastaje ovakva izložba. Takođe, u ovaj program će biti uključeni i drugi umetnički i kustoski profesionalci i kolektivi, po pozivu autora projekta Kustosiranje.
  • Kustosiranje će svake subote u 17 časova, u saradnji sa umetnicima Nikosom Dulosom i Bartom Vitom (Nikos Doulos, Bart Witte), članovima umetničkog kolektiva EXPODIUM iz Holandije, moderirati seriju razgovora sa gostima u okviru programa Parliament of transition. Više o kolektivu, programu na Salonu i gostima na: www.expodium.nl

Više podataka o predstojećim aktivnostima, gostima i terminima možete naći pred svaki događaj na našem blogu: kustosiranje.blogspot.com

Gosti Kustosiranja na 53. Oktobarskom salonu:

  • 23.09. (nedelja) Nikos Dulos i Bart Vite, umetnici (umetnički kolektiv Expodium, Holandija)
  • 25.09. (utorak) Silvija Lorenc i Volfgang Krauze, umetnici (Nemačka)
  • 06.10. (subota) Ana Krstić, umetnica (Srbija)
  • 13.10. (subota) Saša Rakezić, aslias Aleksandar  Zograf, strip autor i umetnik (Srbija)
  • 20.10. (subota) Helen Lašon, kustoskinja, ataše za kulturu ambasade Švedske u Srbiji (Švedska)
  • 27.10. (subota) Kustoska platforma (kustoskinje i istoričarke umetnosti Ivana Meštrov i Mihaela Rihter i polaznici/ce programa, Hrvatska)
  • 03.11. (subota) Branislav Dimitrijević i Mika Hanula, kustosi 53. Oktobarskog salona (Srbija / Finska-Nemačka)

Razumevajući ambijent u kojem se kustoski poziv u Srbiji razvija i realizuje, naročito kod mlađih profesionalaca, bazirajući se na izazovima, poput manjka ili čak i nedostatka profesionalne prakse, nepostojanja stabilnije vremenski određenih specijalizovanih kustoskih kurseva i škola, konzervativno poimanje kustoske struke, odnos javnog i civilnog sektora, zaposlenje i problem održivosti; među najvažnijim strateškim ciljevima projekta Kustosiranje je pokrenuti ova pitanja. Umesto izlišnog konstatovanja o osiromašenom i gotovo bespomoćnom stanju u polju, potrebno je ukazati na primere dobre prakse, podsticati mogućnosti samorealizovanja, naglašavati važnosti saradnje i prednosti timskog rada, ali i pružiti podršku proaktivnom pristupu pri razvijanju nezavisnih projekata u oblasti umetnosti i kulture. Ipak, težište je na pitanjima koja definišu profesiju kustosa, i koja u realnom vremenu „dišu“ sa svim umetničkim, estetičkim, društvenim tokovima. Tehnologija nastanka izlagačkog projekta, relacija kustos-umetnik, različitosti u metodološkom pristupu kustosa (pozicije nezavisnog pojedinca i zaposlenog u instituciji kulture), arbitrarnost i prezentativnost profesije, kustos kao umetnik (i obrnuto) – neka su od pitanja po kojima tragamo za mogućim odgovorima, razvijajući projekat Kustosiranje, i kao istraživačku aktivnost, javno dostupnu i vidljivu, afirmativno orijentisanu prema kustoskom pozivu.

Ako želite da se prijavite na našu mejling listu, pišite nam na: kustosiranje@gmail.com

Andrej Bereta i Srđan Tunić

kustosi – istoričari umetnosti

autori projekta Kustosiranje / About and around curating

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arhiva

Blogovi koje pratim

Starchild's garden

writings, crafts & music

wanderlustplusone

Blog about the fun of travelling with children to weird and wonderful places across the world.

POGLED IZ SVEMIRSKOG BRODA

naučna fantastika, horor i fentezi - u književnosti, filmu, stripu, muzici...

Daniel Kovač

Crteži, knjige, Jesenji Orkestar

Blog de Sylvia Marcos

Artículos y publicaciones de la investigadora feminista Sylvia Marcos

PAGINA DENTATA

the animals and culture blog

Beastly Histories

Researching and Writing More-than-Human Histories

%d bloggers like this: