Srđan Tunić

art historian, curator

Kustosiranje / About and around curating na 53. Oktobarskom salonu

kustosiranje.blogspot.com/2012/09/kustosiranje-na-53-oktobarskom-salonu.html

Kustosiranje / About and around curating je projekat edukativnog i istraživačkog karaktera, formiran na ideji doživotnog učenja, namenjen studentima i profesionalcima iz oblasti umetnosti i kulture, a otvoren za sve zainteresovane. Zasnovan je na iskustvima profesionalaca kao osnovi saznanja, transparentan, neakademičan, alternativne metodologije, fleksibilan; sa idejom da se teoretske pretpostavke proveravaju kroz kritična iskustva iz prakse. Namera projekta je da se okupe mladi, budući i diplomirani profesionalci iz oblasti umetnosti i kulture i da im se predoče mogućnosti koje već postoje, kao kustosima, razvijajući razumevanje i negovanje od strane socijalnog okruženja za sve profesije čije se aktivnosti mogu prepoznati u opisu ovog zanimanja.

Tokom sezone #02 (septembar- decembar 2012.) namera je da se u okviru programa sa gostima obuhvate teme vezane za razvijanje neophodnih kustoskih veština u savremenom – lokalnom i svetskom profesionalnom okruženju, koje mogu da se shvate i kao neophodan alat za rad. Kombinacijom vlastitih saznanja i iskustava samih autora projekta Kustosiranje i svetski prihvaćenih metoda i iskustava profesionalaca iz oblasti umetnosti i kulture, predstavićemo neophodne veštine savremenih stručnjaka i pružiti uvid u profesionalne izazove kroz konkretne primere iz vlastite prakse.

Tokom trajanja 53. Oktobarskog salona, od 23. septembra do 03. novembra, javna vođenja, razgovori i radionice programa Kustosiranje će biti realizovani u prostorijama umetničkog kolektiva EXPODIUM (šalter sala) u dva termina:

  • Svake subote u 18 časova, Kustosiranje će biti posvećeno realizovanju posebnog izdanja tokom 53. Oktobarskog salona u Beogradu. Učesnici Salona – umetnici, kustosi, teoretičari – će biti u prilici da pokažu publici kako funkcioniše Salon iznutra. Namera je da kroz ove razgovore – javne tribine publika stekne širu sliku o Salonu, odabiru učesnika, njihovom profesionalnom radu, osvrt na postavku i kontekst u kojem nastaje ovakva izložba. Takođe, u ovaj program će biti uključeni i drugi umetnički i kustoski profesionalci i kolektivi, po pozivu autora projekta Kustosiranje.
  • Kustosiranje će svake subote u 17 časova, u saradnji sa umetnicima Nikosom Dulosom i Bartom Vitom (Nikos Doulos, Bart Witte), članovima umetničkog kolektiva EXPODIUM iz Holandije, moderirati seriju razgovora sa gostima u okviru programa Parliament of transition. Više o kolektivu, programu na Salonu i gostima na: www.expodium.nl

Više podataka o predstojećim aktivnostima, gostima i terminima možete naći pred svaki događaj na našem blogu: kustosiranje.blogspot.com

Gosti Kustosiranja na 53. Oktobarskom salonu:

  • 23.09. (nedelja) Nikos Dulos i Bart Vite, umetnici (umetnički kolektiv Expodium, Holandija)
  • 25.09. (utorak) Silvija Lorenc i Volfgang Krauze, umetnici (Nemačka)
  • 06.10. (subota) Ana Krstić, umetnica (Srbija)
  • 13.10. (subota) Saša Rakezić, aslias Aleksandar  Zograf, strip autor i umetnik (Srbija)
  • 20.10. (subota) Helen Lašon, kustoskinja, ataše za kulturu ambasade Švedske u Srbiji (Švedska)
  • 27.10. (subota) Kustoska platforma (kustoskinje i istoričarke umetnosti Ivana Meštrov i Mihaela Rihter i polaznici/ce programa, Hrvatska)
  • 03.11. (subota) Branislav Dimitrijević i Mika Hanula, kustosi 53. Oktobarskog salona (Srbija / Finska-Nemačka)

Razumevajući ambijent u kojem se kustoski poziv u Srbiji razvija i realizuje, naročito kod mlađih profesionalaca, bazirajući se na izazovima, poput manjka ili čak i nedostatka profesionalne prakse, nepostojanja stabilnije vremenski određenih specijalizovanih kustoskih kurseva i škola, konzervativno poimanje kustoske struke, odnos javnog i civilnog sektora, zaposlenje i problem održivosti; među najvažnijim strateškim ciljevima projekta Kustosiranje je pokrenuti ova pitanja. Umesto izlišnog konstatovanja o osiromašenom i gotovo bespomoćnom stanju u polju, potrebno je ukazati na primere dobre prakse, podsticati mogućnosti samorealizovanja, naglašavati važnosti saradnje i prednosti timskog rada, ali i pružiti podršku proaktivnom pristupu pri razvijanju nezavisnih projekata u oblasti umetnosti i kulture. Ipak, težište je na pitanjima koja definišu profesiju kustosa, i koja u realnom vremenu „dišu“ sa svim umetničkim, estetičkim, društvenim tokovima. Tehnologija nastanka izlagačkog projekta, relacija kustos-umetnik, različitosti u metodološkom pristupu kustosa (pozicije nezavisnog pojedinca i zaposlenog u instituciji kulture), arbitrarnost i prezentativnost profesije, kustos kao umetnik (i obrnuto) – neka su od pitanja po kojima tragamo za mogućim odgovorima, razvijajući projekat Kustosiranje, i kao istraživačku aktivnost, javno dostupnu i vidljivu, afirmativno orijentisanu prema kustoskom pozivu.

Ako želite da se prijavite na našu mejling listu, pišite nam na: kustosiranje@gmail.com

Andrej Bereta i Srđan Tunić

kustosi – istoričari umetnosti

autori projekta Kustosiranje / About and around curating

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhiva

Blogovi koje pratim

wanderlustplusone

Blog about the fun of travelling with children to weird and wonderful places across the world.

POGLED IZ SVEMIRSKOG BRODA

emisija o naučnoj fantastici, hororu i fenteziju

Daniel Kovač

Crteži, knjige, Jesenji Orkestar

Blog de Sylvia Marcos

Artículos y publicaciones de la investigadora feminista Sylvia Marcos

PAGINA DENTATA

the animals and culture blog

Beastly Histories

Researching and Writing More-than-Human Histories

Youthvoiceblog

This blog is dedicated to voice the voices of young generation hunger for change. Today many young people have important things to say but no one is listening. This blog is committed to giving them the tools to make their voices heard. This blogs deals with different areas including: youth policies, gender equality, climate change, youth political participation, conflict resolution, leadership…

%d bloggers like this: