Srđan Tunić

art historian, freelance curator, cultural manager and researcher

Kustosiranje – opis projekta (2012.)

Kustosiranje (About and around curating)

Opis projekta i razlozi za nastanak: Ideja je da se okupe budući i diplomirani profesionalci iz oblasti umetnosti i kulture i da im se predoče mogućnosti koje su pred njima, kao kustosima, razvijajući razumevanje i negovanje od strane socijalnog okruženja za sve profesije koje ulaze u opis ovog zanimanja. Kustosiranje je edukativni program, zasnovan na ideji doživotnog učenja, otvoren za profesionalce iz umetnosti i kulture. Zasnovan je na iskustvima profesionalaca kao osnovi saznanja, neakademičan, alternativne metodologije, fleksibilan, sa idejom da se teoretske pretpostavke proveravaju kroz kritična iskustva iz prakse.

To nije kabinetski poziv, nego izuzetno dinamična aktivnost, koja od pojedinca traži svakodnevnu prisutnost, posvećenost, traganje za izvorima, povezivanje informacija i ljudi, inteligentno promišljanje stvarnosti i prošlosti, kroz sve one izazove, koje, inače, čine život, po rečima profesora Denegrija, tokom jednog zanimljivog razgovora.

Primetan je veliki jaz između akademskih i praktičnih znanja i veština, manjak praktičnih aktivnosti tokom studija. Takođe, uočljivo je i odsustvo poznavanja praktičnih metoda upotrebe znanja i adaptibilnost socijalnom okruženju i potrebama realnih profesionalnih izazova, karakterističnih za poziv kustosa i svakog profesionalca u kulturi. Konačno, pozicija i mogućnosti održivosti profesije kustosa i srodnih profesija u širem društvenom kontekstu je većini studenata umetničkih fakulteta velika nepoznanica. Prenošenje znanja, stečenog iskustvom, aktivnim profesionalnim delovanjem individualaca koji u okviru neke institucije kulture ili samostalno rade predstavlja dragocenu priliku mladim kolegama da istovremeno obogate vlastita saznanja, ali i da steknu što jasniju sliku o kontekstu budućeg profesionalnog angažmana.

Namera je da se zainteresovanim kolegama približe saznanja dokazana u praksi koja mogu da budu upotrebljiva kao predlog mogućeg skupa alata za rad u različitim samostalnim projektima iz oblasti umetnosti i kulture. Kombinacijom vlastitih saznanja i iskustava samih autora projekta Kustosiranje, poznatih svetskih metoda i iskustava profesionalaca iz oblasti umetnosti i kulture iz Srbije, koji će definisati pojam kustos, kroz konkretne primere iz prakse, povezuju se iskustva iz civilnog i javnog sektora i stvara otvoren pristup kustoskog praksi. Institucije kulture, državne ili nezavisne, domaće ili strane su u prilici da se, aktivnom participacijom, partnerstvom u okviru projekta Kustosiranje povežu sa mlađim kolegama u savetodavnom ili praktičnom smislu.

Ciljevi projekta: O kustoskoj praksi, razvijanju alata za rad, o tehnologiji pripreme i izvođenja samostalnog izlagačkog projekta, edukativna podrška proaktivnom pristupu mladih i budućih umetničkih kustosa, timski rad, razvoj preduzetništa u kulturi

Ciljna grupa: Studenti završnih godina i postdiplomci Odeljenja za istoriju umetnosti, umetničkih akademija, arhitekture, kreativne osobe, profesionalci iz oblasti umetnosti i kulture, cultural entrepreneurs.

Mesta / vremena održavanja: Prostori institucija kulture – galerije, muzeji, kulturni centri u Beogradu, trajanje 120’ svaki session, svake druge sedmice, Prva sezona period januar-jun 2012.

Autori projekta: Andrej Bereta i Srđan Tunić (kustosi, diplomirani istoričari umetnosti)

 

Kontakt:
Udruženje građana ARTIKAL: Društvo za promovisanje i negovanje savremenog i slobodnog umetničkog izražavanja, Radivoja Koraća 6, 11000 Beograd
Andrej Bereta: andrej.bereta@gmail.com
Srđan Tunić: srdjan.tunic@gmail.com
Kustosiranje mejl: kustosiranje@gmail.com, about.and.around.curating@gmail.com
Kustosiranje blog: http://kustosiranje.blogspot.com/, http://aboutandaroundcurating.blogspot.com/
Kustosiranje Facebook & Twitter
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arhiva

Blogovi koje pratim

River Chad

travel | lifestyle | photography

The Living Room Choir

~Practicing Harmony, in Community~

try imagining a place

some stories from a life in the foreign service

Starchild's garden

writings, crafts & music

A Restless Art

How participation won, and why it matters

wanderlustplusone

Blog about the fun of travelling with children to weird and wonderful places across the world.

POGLED IZ SVEMIRSKOG BRODA

naučna fantastika, horor i fentezi - u književnosti, filmu, stripu, muzici...

Daniel Kovač

Crteži, knjige, Jesenji Orkestar

%d bloggers like this: