Srđan Tunić

art historian, freelance curator, cultural manager and researcher

Umetnica iz filma Svet duhova (Ghost World)

Kroz glumicu Ilianu Daglas, upoznajemo Inidinu profesorku likovnog Robertu Alsvort (ne znam da li se u međuvremenu nešto promenilo u našim školama i da li je pojam kojim slučajem proširen na ostale umetnosti, tj. art teacher), u letnjoj (popravnoj) školi.

Prvo s čim se gledaoci susreću u filmu je video rad profesorke, inače video i performans umetnice, kroz koji se ona prezentuje razredu. Kaže da ne želi da utiče (previše) na njihov izbor medija, ali da želi da svi radovi budu „slika samoistraživanja“, koji će biti prikazani na grupnoj izložbi pod temom „Bratstvo i zajednica, umetnost kao dijalog“.

Na sledećem času, proziva Filipa (naslikana scena iz video igrice) i Inis (dnevnik sa crtežima i strip scenama) da kažu nešto više o svojim radovima. Potom ih ocenjuje kao „crtaće“, „laku zabavu“, radove koji se ne bave „ozbiljnim pitanjima“, tj. nisu angažovani.

(Da li je ona time protiv pop arta/uvođenju elemenata pop kulture u umetnost? Da li to umetnost nužno banalizuje?)

Njihovom radu suprotstavlja žičanu instalaciju druge devojke (Margret), koja naglašava koncept rada („moja reakcija na prava žena na izbor“), tzv. „višu umetnost“. Ovaj rad zavisi od koncepta bez koga ne bi mogao da funkcioniše i čini se da je ostalim učenicima i učenicama nerazumljiv (ili ne vide vezu ženskih prava i apstraktne skulpture od žice).

This slideshow requires JavaScript.

U trećem susretu, Inid je nacrtala portret glumca Dona Notsa (inače iza njenog celog rada u filmu stoji porodica Kramb) i na pitanje zašto ga je odabrala, Inid reče da ga jednostavno voli. Margret pravi instalaciju od svakodnevnih/pronađenih predmeta (tanjirić, šoljica za čaj i tampon), navodeći da je šoljica bila jedan od (tradicionalnih) simbola žena, dok tamponom (i tu se ubacije profesorka, što potvrđuje Margret) ukazuje na gušenje ženstvenosti i revolt. Roberta ponavlja da podstiče kod prisutnih ovakav način korišćenja „šokantnih slika“. Enid i Filip ostaju „crne ovce“ u ovakvom okruženju gde se razgraničavanje umetnosti svodi na favorizovanje određenih pravaca i koncepata.

(Sva tri dela na: http://www.youtube.com/watch?v=wf6DpIKgtJ0)

Potom sledi preokret: Inid uzima od Simora stari plakat firme Coon’s Chicken Inn, na kome se nalazi karikatura crnca, i predstavlja ga kao pronađeni objekat, koji postaje umetnost umetnikovom intervencijom – uvođenjem u umetnički prostor. Na pitanje šta rad znači za nju, Enid odgovara kako je rasizam nekada bio inkorporiran u svakodnevicu i kako su takve slike bile uobičajene, dok se danas gledaju kao uvredljive. Slika je šokantna jer nas suočava sa istorijom rasizma koja danas javno nije podržana (ili je samo prikrivena).

Na ovaj način Inid dobija od pohvalu Roberte (kao i mogućnost umetničke stipendije). Ovaj rad će biti predstavljen na izložbi, međutim zbog navodne političke nekorektnosti biva uz proteste profesorke skinut sa izložbe.

(Moguće je raspravljati da li je artikulacija rada zapravo problematična, a ne tema. Odnosno, da je potrebna komunikacija sa publikom, a ne samo šok radi šoka)

(Ovde ćete već morati da pogledate film jer Youtube nema ilustracija za ovaj segment 😉

Ovako se završavaju Inidine umetničke aspiracije, jer zbog tog incidenta gubi pravo na stipendiju.

Kako stoje stvari ovde po nekim pitanjima? Profesori su mahom likovnjaci (zna li neko performans/video umetnicu/ka koja/i predaje u osnovnoj ili srednjoj školi?), a na nekim umetničkim akademijama danas se uči da realizuješ svoju ideju bez obzira na tehniku i materijal.

Doduše, neki još uvek imaju otpora prema „proširenim“ medijima, što traje već više od pola veka. Lepo je Harold Rozenberg rekao – nije poenta da li je nešto novo, već za koga je novo. Dakle, opet smo u poziciji da branimo standard – ništa drugo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arhiva

Blogovi koje pratim

Image & Box: On Photography

history and theory of photography, art, artists, essays, all about photography

River Chad

travel | lifestyle | photography

The Living Room Choir

~Practicing Harmony, in Community~

try imagining a place

some stories from a life in the foreign service

Starchild's garden

writings, crafts & music

A Restless Art

How participation won, and why it matters

wanderlustplusone

Blog about the fun of travelling with children to weird and wonderful places across the world.

POGLED IZ SVEMIRSKOG BRODA

naučna fantastika, horor i fentezi - u književnosti, filmu, stripu, muzici...

%d bloggers like this: